Facebook, Türkiye’de Vergi Kapsamına Girdi!


Daha önceki yıllarda sıkça duyduğumuz uygulama, Nisan ayı itibariyle yürürlüğe girdi.

Reklamverenler için Facebook Business Manager panelinde bugün, otomatik olarak eklenen %18 KDV oranını gördük.

Facebook reklamları, 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren Türkiye’de resmi olarak vergilendirilmeye başlandı. Reklamverenler Facebook, Instagram, Messenger veya Marketplace üzerinden hazırladıkları reklamlar için %18 Katma Değer Vergisi (KDV) ödeyecekler.

Platformda henüz hiç reklam vermemiş kullanıcılar ise ödeme ekranlarında ilk defa vergi kimlik numarası ibaresiyle karşılaştı.

Resmi olmasa da Facebook’un 2018 yılında Türkiye’den sadece reklam geliri olarak 2.5 milyar TL elde ettiğini hatırlatmakta fayda var. Bu gelir her geçen yıl yapılan yatırımlarla daha da artıyor.

Şirket, KDV’ye tabi olmasıyla birlikte Maliye, Facebook’tan yıllık en az 450 milyon TL bir KDV geliri elde etmiş olacak.

Türkiye’deki verilere baktığımızda 2 milyon yakın işletmenin sayfasını olduğunu bildiğimiz Facebook’ta herkes çeşitli şekillerde reklamlarını yayınlayabiliyor.

Reklamverenler için maliyetleri artacağını şimdiden söyleyeceğimiz bu gelişmeyle, marka ve işletmelerin nasıl etkileneceği merak konusu. Eskiden kişilerin resmi şirket olup olmamasına bakılmaksızın verilebilir reklamlar sonucu, artık ilgili reklamveren sayfası şirket olsa da olmasa da KDV’ye tabi tutulacak.

Facebook benden vergi alacak mı?

Facebook, reklamverenlerden hangi durumlarda vergi alınıp alınamayacağını ise kendi destek platformunda duyurdu.

Yapılan açıklamada “İşletmesi Türkiye’de bulunan ve geçerli bir Türkiye KDV numarası sağlamamış tüm reklamverenlerden, Facebook Ireland Ltd.’dan satın alınan reklam hizmetleri için yüzde 18 KDV alınacaktır.” denildi.

Ayrıca, reklam vermek isteyenlerden “hesap ayarlarını güncellemeleri ve vergi numaralarını eklemeleri” istenilen açıklamada, “Reklamveren, KDV numarasını vererek Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nun 9. maddesi kapsamında KDV beyanında bulunacağını onaylar. KDV numaranızı vermezseniz, size sunulan tüm reklam hizmetlerinden yüzde 18 KDV alınır. KDV, reklamlarınız için sizden alınan her ücrete dahil edilir. Facebook reklamlarınızın ödemesini manuel bir ödeme yöntemi ile yapıyorsanız, reklam hesabınıza para sağladığınızda KDV uygulanır.” uyarısına yer verildi.

Kaynak : netvent.com