Uzay Turizmi 2018’de Başlıyor!


Uzay turizmi şirketi Blue Origin ilk uçuşlarına 2018 yılında başlayabileceğini açıkladı.

Şirket daha önce iki başarılı deneme yaparak bir uzay roketini birden fazla kez kullanan ilk şirket olmuştu.

The New Shepard, seen here taking off with its capsule in place, returned to its launch site in a vertical landing after reaching an altitude of 100 kilometers.
The New Shepard, seen here taking off with its capsule in place, returned to its launch site in a vertical landing after reaching an altitude of 100 kilometers.

Amazon.com‘un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, sahibi olduğu uzay turizmi şirketi Blue Origin‘in 2018’de uçuşlara başlayabileceğiniz duyurdu. Salı günü yapılan basın toplantısı ile birlikte, basın mensupları ilk kez şirketin Washington’daki ana ofisini ziyaret etme şansı buldu. Uzay turizmi konusunda, Elon Musk’ın şirketi SpaceX kadar adından söz ettiremeyen Blue Origin, basın ile arasını iyi tutarak bunu sağlamayı amaçlıyor. Şirketin sahibi Jeff Bezos basın mensuplarına “Yabancı gibi olmayacağız” diye seslendi.

New Shepard adlı roketlerin testlerine devam eden şirketin, önümüzdeki testlerin başarılı geçmesi durumunda 2 yıl içinde uçuşlara başlayabileceği belirtildi. New Shepard önceki iki testinde uzaya çıkıp sonra dikey olarak iniş yapmayı başarmıştı. Bu alanda öncü konumunda olan New Shepard uzaya birden fazla kez gidip gelebilen ilk roket oldu. Uzay turizmini gerçekleştirmek için bu başarı hayati önem taşıyor.

İlk deneyler başarısız

SpaceX şirketi ise karaya inişi New Shepard’dan sadece bir ay sonra başarabilmiş olsa da Falcon 9 adlı roketlerini okyanuslardaki yüzer platformlara indirmeyi amaçlıyor. SpaceX şimdiye kadarki üç denemesinde yüzer platforma dikey iniş yapmayı başaramadı. Çünkü karaya inişler roketin belirli bir noktaya yönlendirilmesini gerektiriyor ve bu işlem için fazladan yakıta ihtiyaç duyuluyor.

Uzay turizmi başladığında New Shepard her seferinde uzaya 6 yolcu götürecek. Bu yolcular bir kaç dakikalığına da olsa sıfır yer çekimi deneyimi yaşayabilecekler. Blue Origin ilk uçuşları için rezervasyon almaya başlamadı ancak Jeff Bezos’a göre şimdiden konu ile ilgilenen binlerce kişi var. Elbette 6 kişi için özel bir roket kaldırmak oldukça maliyetli olacaktır.

Uzaya gitmenin 5 yaşından beri hayalini kurduğu bir şey olduğunu ifade eden Bezos, “Bu hayalimi gerçekleştirebilecek imkanlara sahip olacağımı hiç düşünmezdim ancak bana Amazon.com adlı bir büyük ikramiye çıktı” diye konuştu.

Kaynak : https://www.dunyahalleri.com/uzay-turizmi-2018de-basliyor/