CSS Nedir?


Web sitelerinde sayfaları biçimlendirme ve stil kuralları belirlemede kullanılan CSS dosyası, web sitelerin görselliğini şekillendirebilme ve ortaya çıkarabilme fırsatı sunar. CSS, bir başka deyişle kendine has kuralları olan bir tanım dilidir. 

Web tasarıma ilginiz varsa ya da firmanız için web sitesi yaptırmayı düşünüyorsanız; karşınıza ilk çıkacak olan kavramlardan biri CSS’tir. Genelde web sitesi olan insanlar CSS ile ilgili ihtiyaçlarınızı karşılayabilecekleri bir tasarımcı ya da web tasarım ajansı ile çalışırlar. Fakat CSS’in ne olduğunu bilmek tasarımcı ya da ajans ile iletişiminizde fark yaratabilir.

CSS yani Cascading Style Sheets, basamaklı stil sayfaları anlamına gelir. Temel olarak web sayfalarının tasarımı ve sunumunu yöneten bir dil olan CSS, web sayfalarının içeriğini işleyen HTML (HyperText Markup Language) ile birlikte çalışır.

CSS ile web sitenizdeki bilgilerin görüntülenmesi konusunda kurallar oluşturabilirsiniz. Ayrıca yazı fontları, renkleri, boyutları vb. konularda içerikler için komutlar oluşturabilirsiniz. Bu stil sayfaları birden fazla olabildiği için “basamaklı” olarak nitelendirilirler ve bir stil sayfası diğerlerinin özelliklerini alabileceği ana sayfa olarak belirlenir.

Birçok insan için eski düz blog şablonu oldukça iyidir. Eğer web sitesindeki görünüm özelliklerini değiştirmek isterseniz, CSS kullanmaya ihtiyacınız olacaktır.

Üç Stil Sayfası

Üç adet CSS stil sayfası türü vardır; internal (iç), external (dış), inline (satıriçi). External stiller bir web sitesinde birden fazla sayfanın nasıl görüneceğini, internal stiller ise bir sayfanın görünümünü kontrol eder. Inline stilleri tek bir sayfada sadece bir unsuru kontrol etmek içindir.

Basitçe belirtmek gerekirse birden fazla stil sayfası kullanılabilir ve bu sayfalar bir diğer için referans oluşturur. Temel olarak inline sayfalar internal olanları, internal sayfalar da external olanları geçersiz kılar.

CSS komutlarını yazmak için metin düzenleyicisi olarak bir stil sayfası oluşturulur. Ardından bu stil sayfası HTML’e bağlanır. Böylece web sitenizin stil kuralları belirlenmiş olacaktır.

a:link {color:red;}
a:visited {color:purple;}

Yukarıdaki kod, örnek bir CSS kodudur. Ziyaret edilmeden önce kırmızı gözüken bir bağlantının ziyaret edildikten sonra mor görünmesi anlamına gelir. Fakat göründüğü kadar teknik bilgi gerektirmez. Bir web sitesini düzenlerken birçok insanın CSS sayfasında işlem yapması gerekmez. Fakat web sitenizde bir özelleştirme yapmak istiyorsanız, CSS üzerinde çalışmanız gerekir.

CSS kısaca internet sayfalarının görünümünü düzenleyen bir tanım dosyası olarak açıklanabilir ve sayfa içerisindeki her bir öğeye ait farklı özellikler sunulmasını sağlar. 

Kaynak : dijitalajanslar.com