Facebook Paylaşımları Para Kazandıracak


  • Facebook çok takipçisi olan kullanıcılarına, kişisel hesapları için para kazanma ve istatistik toplama seçenekleri üzerine anketler yapıyor
  • Bu anketlerden çıkan sonuçlara göre yakın gelecekte Facebook üzerinden paylaşım yaparak para kazanmak mümkün olabilir.

 

1

 

Son dönemde kullanıcılarının paylaşımını artırmak için yaptığı hamlelerle ön plana çıkan Facebook, bu kez kullanıcılarına para kazandırma yöntemlerinin üzerinde duruyor. Facebook birkaç gündür bazı kimliği doğrulanmış kullanıcılara, gönderilerinden para kazanma yöntemleri ve gönderiler hakkında istatistiki veriler konularında anket soruları gösteriyor.

“Facebook’taki kişisel varlığınızla para kazanmak ya da desteklediğiniz bir oluşum adına para toplamak için hangi yöntemleri tercih ederdiniz?” şeklindeki soruya sunulan seçenekler şu şekilde:

  • Bahşiş kutusu (Hayranlarınızın size bahşiş bırakabilmesi için bir yer)
  • Markalı içerik (Anlaşma yaptığınız markalar hakkında paylaşım yaparak para kazanın)
  • Sponsor pazarı (Reklam verenlerle sponsor anlaşması yapabileceğiniz bir mecra)
  • Bağış seçeneği (Hayranlarınızın, sizin seçtiğiniz bir derneğe bağış yapmasını sağlar)
  • Eyleme çağrı butonu (ör: “Bilet satın al” ya da “Daha fazlası için üye ol” diyen bir buton)
  • Gelir paylaşımı (Sizin gönderilerinizdeki reklamlardan elde edilen gelirlerden pay alın)

Facebook bu seçenekleri tüm kullanıcılar için hizmete sokacak mı belli değil ancak ‘hayranlarınız’ ifadesinden anlaşılacağı gibi, ilk aşamada bu hizmetlerin ünlü kişilere yönelik olarak sunulabileceği düşünülüyor.

Facebook kullanıcılarına para kazandırmayı düşünen ilk sosyal medya sitesi değil. Youtube 2007’den beri, çok izlenen videoların sahiplerine ödeme yaptığı bir gelir paylaşım modelini uyguluyor. Video oyunu izleme platformu Twitch de çok izlenen kullanıcılarına para kazandıran platformlardan. Facebook da geçtiğimiz günlerde, canlı yayın anlaşmalarıyla kullanıcılarına para kazandırabileceğini duyurmuştu. Facebook’un ilk seçenek olarak sunduğu bahşiş kutusu ise Reddit’in kullandığı Reddit Gold uygulamasına benziyor.

Kullanıcılara istatistik sunulabilir

Twitter ve Snapchat gibi uygulamalara anlık paylaşım yapan kullanıcılarını kaptıran Facebook için en önemli koz kullanıcı tabanı. Diğer uygulamalar popülerleşse de hala Facebook’un kullanıcı sayısına yaklaşabilmiş değiller. Bu rakamlara vurgu yapmak için Facebook bazı kullanıcılarına istatistik tercihlerini soran bir anket yaptı.

“Aşağıdaki istatistiki verilerden hangileriyle ilgilenirdiniz?” diye sorulan kullanıcılara şu seçenekler verildi:

  • Etkileşim (Kaç kişi gönderinize reaksiyon gösterdi, yorum yaptı ya da paylaştı)
  • Sizi takip etmeyen kişiler (Gönderilerinizi gören ama siz takip etmeyen kişilerin yaşı, cinsiyeti, konumu)
  • Günlük görüntüleme (Günlük kaç kişi gönderilerinizi görüntüledi)
  • Takipçi verileri (Gönderilerinizi gören takipçilerinizin yaşı, cinsiyeti, konumu)
  • Ulaşılan kişiler (Toplam kaç kişi gönderinizi gördü)
  • Video izleme yüzdesi (Paylaştığınız videonun ne kadarı izlendi)
  • Yeni takipçiler (Gönderiniz size kaç yeni takipçi kazandırdı)
  • Gönderi karşılaştırma (Başkalarının gönderilerine göre sizin gönderiniz ne kadar başarılı oldu)

Bu özelliklerin bir kısmı halihazırda Facebook sayfalarına sunuluyor. Facebook bu verileri, sayfa yöneticilerini reklam vermeye ikna etmek için kullanıyor. Ancak daha önceki bir haberimizde belirttiğimiz gibi, Facebook’unpaylaşım oranları düşüyor. Kullanıcılara daha fazla veri sunmak ve paylaşım yapan kullanıcıların bir reaksiyondan daha fazlasını almasını sağlamak insanları Facebook’ta daha fazla paylaşım yapmaya itebilir.

Benzer bir uygulama Twitter tarafından sunuluyor. Herhangi bir tweet’in ne kadar görüntülendiği ve ne kadar tıklandığı o tweet’in istatistik kısmından görülebiliyor. Youtube’un da piyasaya çıktığı dönemden beri kullandığı video görüntüleme rakamları da Facebook’un geçtiğimiz dönemde hem Facebook hem de Instagram kullanıcılarına sunduğu bir özellik.

Bu seçeneklerden hangileri kullanıma sokulacak ya da herhangi birisi kullanılacak mı şu anda belli değil. Facebook hiçbir değişiklik yapmamayı da tercih edebilir. Ancak Facebook’un platformu değiştirmek ve zamana uyumlu hale getirmek adına çok uğraştığını söyleyebiliriz.