Twitter ve Facebook Neden Yavaşladı?


Ankara’nın en merkezi yerinde bu akşam saatlerinde gerçekleştirilen hain saldırının ardından sosyal paylaşım sitelerine erişimde sorunlar yaşandığı belirtildi.

Ankara’daki terör saldırısının ardından Twitter ve Facebook gibi sosyal medya sitelerine erişimde sorun yaşanırken, kullanıcılar mevcut yavaşlığın Ankara’da meydana gelen saldırı ile ilgili olduğunu belirtiyor.

Ekşi Sözlük‘te de konuyla ilgili açılan başlığın altına yorum yapan kullanıcılar, yaşanan her terör saldırısının ardından benzer yavaşlıkların yaşandığını ifade ederken, internet sitelerini yavaşlatabilmenin teknik olarak mümkün olduğu yorumları yapıldı.

Bant Genişliği Birkaç Tuş ile Daraltılabilir

Ekim ayında meydana gelen Ankara’daki terör saldırsının ardından söz konusu kısıtlamalarla ilgili açıklama yapan Alternatif Bilişim Derneği Üyesi Barış Büyükakyol ise Türkiye’de Twitter ve Facebook gibi her internet sitesinin kullandığı bir bant genişliği olduğunu belirterek, “Bu bant genişliği birkaç tuşluk işlemle daraltılabilir. Bunu daraltırsanız, geçebilecek veri hacmi düşerek site yavaşlar. Buradaki daraltmaya da ‘throttling’ işlemi denir. Yani Twitter’ın kendi ana sunucusuna giden otoyolun şeritleri kapatılıyor.

Bant Genişliği (Bandwidth): Bant genişliğinin en basit tanımı kapasitedir. Bandwidth terimi, bir veri iletişim ortamının ya da haberleşme kanalının kapasitesini ifade etmek için kullanılır. Bandwidth, veri iletişim kaynaklarındaki veri miktarının bit/saniye ya da byte/saniye cinsinden ölçülmesidir.

  • Bant genişliği ne kadar büyükse, belli bir süre içinde aktarılabilecek verinin hacmi de o kadar büyük olur.
  • Bant genişliği; kullanılan veya kullanılabilen veri iletişim kaynaklarındaki veri miktarının bit/saniye ya da byte/saniye cinsinden ölçülmesine denir.

Örnek olarak belirtmek gerekirse 100 kişilik bir otobüse 5000 bin kişinin binmesi gibi bir durum söz konusudur.